سرپرست معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست از امنسازی ۲۰۰هزار هکتار از زیستکره خارتوران و فنس کشی بیش از ۱۲ کیلومتر از محور عباس آباد- میامی برای نجات یوزپلنگ آسیایی خبر داد.
به گزارش ایسنا حمید ظهرابی در حاشیه دیدار با استاندار سمنان در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: به منظور امنسازی این گستره از پارک ملی توران قرار است که با جابجایی سامانههای عرفی دامداران و عشایر بستر برای ادامه حیات یوزپلنگ آسیایی فراهم شود.
وی با بیان اینکه فعالیتهای انسانی و تهدیدات متعدد، شرایط را برای ادامه حیات یوزپلنگ آسیایی در ایران سخت کرده است،گفت: سازمان حفاظت محیط زیست برای رفع این چالشها و ایمنسازی زیستگاههای یوز تمهیدات متعددی اندیشیده و اجرای طرح ایمنسازی بخشی از زیستگاه خارتوران شاهرود که امروز برای تسریع در روند آن به استان سمنان سفر کردیم در همین راستا است.
سرپرست معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: فعالیتهای انسانی همچون جادهسازی، دامداری و معادن و شرایط اقلیمی ، تهدیدات زیستی و بروز خشکسالی سبب شده که عرصه بر برخی حیاتوحش و از جمله یوزپلنگ تنگتر شود.
وی با بیان اینکه قرار است که این ۲۰۰هزار هکتار کاملا ایمنسازی شود، گفت: خوشبختانه هم مسئولان و هم دامداران استان سمنان همکاری خوبی در این زمینه دارند و قرار است که با جابجایی سامانههای عرفی دامداران، این منطقه به منظور حفظ یوزپلنگ از دام و فعالیتهای دیگر خالی شود.
ظهرابی با بیان اینکه براساس قانون، فعالیت در مناطق حفاظت شده ممنوع است،اظهارکرد: از آنجا که این سامانهها از گذشته های دور در اختیار این دامداران بوده است، تاکنون آنان از عرصههای این پارک استفاده میکردند اما با اجرای این طرح قرار است که سامانههای دیگری به این دامداران داده شود و یا زیان آنها به طرق دیگری جبران شود.
ایمنسازی مرگبارترین جاده برای یوزها در میامی
وی از ایمنسازی محل عبور یوزها در محورهای شاهرود و میامی بویژه عباسآباد خبر داد و گفت: بیشترین تلفات جادهای یوز در ایران مربوط به این منطقه است.
مدیرکل پیشین محیط زیست استان سمنان از شناسایی مناطق پرخطر در این محور خبر داد و اظهارکرد: در گام اول ۱۲ کیلومتر از این محور که بیشتر تصادفات در آن رخ داده است از هر دو سوی جاده فنسکشی میشود.
ظهرابی از ایجاد زیرگذر در این محور به عنوان راهکار دیگر در طرح ایمن سازی نام برد و گفت: از سوی دیگر با مدیریت بهتر و افزایش نظارت بر جادههای در حال احداث به دنبال این هستیم که میزان تصادفات حیات وحش و خصوصا یوزپلنگ آسیایی در این محدوده به حداقل ممکن برسد.
سرپرست معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: از آنجا که محور عباس آباد در مسیر کوچ یوزها از خارتوران به زیستگاههای شمالی و خصوصا خوش ییلاق و میاندشت قرار دارد در تلاشیم با این طرح از ورود یوزها به جاده از این منطقه جلوگیری کنیم.
وی از اتمام مطالعات لازم درخصوص این طرح خبر داد و گفت: این طرح هم اکنون توسط راه و ترابری استان سمنان با نظارت محیط زیست در حال انجام است و خوشبختانه در دیدار امروز با دکتر خباز – استاندار سمنان- مقرر شد که به دستور استاندار در اجرای این طرح تسریع شود.
ظهرابی با بیان اینکه در حال حاضر زیستگاه یوزها در خارتوران حدود ۱۰۰هزار هکتار است افزود: با جابجایی ۱۲ سامانه عرفی این منطقه به ۲۰۰هزار هکتار افزایش می یابد.
جمعیت یوزپلنگ آسیایی به زیر ۵۰ نفر رسیده است
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص آخرین جمعیت یوزها در ایران گفت: برآوردها و مشاهدات ما نشان میدهد که متاسفانه جمعیت یوزپلنگ آسیایی به زیر ۵۰ قلاده در ایران رسیده است.